Šetrné recepty pro nemocnou slinivku: Chutně a bez obav
- Základní pravidla diety při nemocné slinivce
- Vhodné a nevhodné potraviny
- Snídaňové recepty z netučného tvarohu
- Polévky šetrné ke slinivce
- Lehká hlavní jídla z drůbežího masa
- Dušená zelenina jako příloha
- Recepty z libového masa a ryb
- Zdravé svačiny a dezerty při pankreatitidě
- Tipy na přípravu jídel bez tuku
- Vhodné způsoby tepelné úpravy pokrmů
Základní pravidla diety při nemocné slinivce
Při onemocnění slinivky břišní je naprosto zásadní dodržovat správnou dietu, která pomůže zmírnit příznaky a podpoří proces léčby. Strava musí být lehce stravitelná, šetřící a neměla by zatěžovat trávicí systém. Základem je konzumovat menší porce jídla častěji během dne, ideálně 5-6 menších porcí v pravidelných intervalech. Veškeré pokrmy by měly být připravovány vařením nebo dušením, případně v páře, přičemž je nutné vyvarovat se smažených a pečených jídel.
Velmi důležité je omezit příjem tuků na minimum, protože právě tuk nejvíce zatěžuje slinivku břišní. Doporučuje se používat pouze kvalitní rostlinné oleje v malém množství, přičemž máslo a živočišné tuky by měly být ze stravy zcela vyloučeny. Maso by mělo být libové, nejlépe drůbeží nebo králičí, případně telecí. Ryby jsou také vhodnou volbou, především ty méně tučné jako je treska nebo štika.
Z příloh jsou nejvhodnější brambory vařené nebo v podobě kaše, rýže a těstoviny. Zeleninu je třeba konzumovat převážně vařenou nebo dušenou, syrová zelenina může zpočátku působit problémy. Zcela zakázané jsou luštěniny, které způsobují nadýmání a mohou dráždit trávicí systém. Ovoce je povoleno především ve vařené nebo kompotované formě bez slupek, čerstvé ovoce jen v omezeném množství a vždy dobře vyzrálé.
Při nemocné slinivce je nezbytné vyloučit alkohol ve všech formách, včetně piva a vína. Stejně tak je nutné vynechat kávu, silný čaj a sycené nápoje. Nejvhodnějším nápojem je čistá neperlivá voda, slabý bylinný čaj nebo ředěné ovocné šťávy. Důležité je dodržovat pravidelný pitný režim a vypít denně alespoň 2-3 litry tekutin.
Z jídelníčku je nutné vyřadit veškeré kořeněné a pikantní pokrmy, které by mohly dráždit trávicí trakt. Stejně tak není vhodná konzumace uzenin, konzerv a polotovarů. Zásadní je vyvarovat se potravin s vysokým obsahem cukru, jako jsou sladkosti, čokoláda, zmrzlina a sladké pečivo. Pečivo by mělo být převážně bílé, staršího data, případně lehce opečené.
Při přípravě pokrmů je důležité dbát na správnou teplotu jídla - příliš horká ani studená jídla nejsou vhodná. Všechny potraviny by měly být čerstvé a kvalitní. Strava by měla být připravována s minimem koření, povolená je pouze malá špetka soli a jemné bylinky jako pažitka nebo petržel. Veškeré změny v jídelníčku by měly být konzultovány s lékařem nebo nutričním specialistou, který může dietu upravit podle individuálních potřeb pacienta a závažnosti onemocnění.
Vhodné a nevhodné potraviny
Při onemocnění slinivky břišní je naprosto zásadní dodržovat správný stravovací režim a pečlivě vybírat vhodné potraviny. Mezi nejvhodnější potraviny patří především libové maso, jako je kuřecí, krůtí nebo králičí, které je lehce stravitelné a obsahuje potřebné bílkoviny. Vařená rýže, zejména ve formě kaše, představuje výborný základ jídelníčku, stejně jako vařené brambory bez slupky. Z pečiva je nejlepší volit starší bílé pečivo nebo toastový chléb.
Zelenina by měla být konzumována výhradně vařená nebo dušená, přičemž nejvhodnější jsou mrkev, celer, petržel a mladá červená řepa. Ovoce je třeba konzumovat velmi opatrně, nejlépe ve formě kompotů bez slupek nebo jako přesnídávky. Vhodné jsou banány, jablka bez slupky nebo meruňkový kompot. Z mléčných výrobků lze doporučit nízkotučné jogurty, tvaroh a cottage sýr, které poskytují potřebné bílkoviny a vápník.
Naopak mezi potraviny, kterým je nutné se vyhnout, patří především tučná a smažená jídla. Vepřové maso, především bůček a další tučné části, může způsobit akutní zhoršení stavu. Stejně tak uzeniny, paštiky a konzervy jsou zcela nevhodné. Čerstvé kynuté pečivo, celozrnné výrobky a luštěniny mohou způsobit nadýmání a další obtíže.
Velmi důležité je vyvarovat se alkoholu v jakékoliv formě, který může být pro slinivku vysoce škodlivý. Káva by měla být konzumována pouze ve velmi omezeném množství a slabá. Kořeněná jídla, ostrá koření a příliš slaná jídla mohou dráždit trávicí systém a způsobit zhoršení stavu. Syrová zelenina, především česnek, cibule a paprika, může být obtížně stravitelná.
Z tuků je vhodné používat pouze kvalitní rostlinné oleje, a to v minimálním množství. Máslo lze použít v malém množství na již hotové pokrmy. Zcela nevhodné jsou ořechy, semínka a majonézy, které obsahují vysoké množství tuků. Sladkosti, čokoláda a cukrovinky by měly být z jídelníčku zcela vyřazeny, stejně jako sladké limonády a koncentrované džusy.
Při přípravě pokrmů je důležité volit šetrné způsoby úpravy. Vaření, dušení a pečení bez tuku jsou nejvhodnější metody. Smažení je zcela nevhodné. Jídlo by mělo být připravováno bez výrazného koření, pouze s použitím bylinek jako je pažitka, petržel nebo kopr. Teplota pokrmů by měla být přiměřená, příliš horká ani studená jídla nejsou vhodná. Porce by měly být menší a konzumované v pravidelných intervalech, ideálně 5-6krát denně.
Snídaňové recepty z netučného tvarohu
Netučný tvaroh je skvělým základem pro přípravu snídaní při dietě související s onemocněním slinivky břišní. Tento lehce stravitelný mléčný výrobek obsahuje kvalitní bílkoviny a přitom nezatěžuje trávicí systém. Při přípravě snídaně můžeme tvaroh kombinovat s různými povolenými ingrediencemi, které jsou v souladu s dietním režimem při pankreatitidě.

Velmi oblíbenou variantou je jemně rozmíchaný netučný tvaroh s trochou medu. Med přidáváme skutečně střídmě, maximálně jednu čajovou lžičku, abychom zbytečně nezatěžovali slinivku. Do takto připraveného tvarohu můžeme přidat najemno nastrouhaná strouhaná jablka bez slupky. Jablka musí být dobře zralá a očištěná od slupky, která by mohla dráždit trávicí trakt. Tuto směs můžeme servírovat na plátku toastového chleba nebo rohlíku, který je předem lehce opečený.
Další možností je připravit tvarohovou pomazánku s bylinkami. Tvaroh důkladně rozmícháme s trochou netučného bílého jogurtu pro lepší konzistenci. Přidáme najemno nasekanou pažitku nebo petrželku, které dodají pokrmu svěží chuť a důležité vitamíny. Důležité je vyhnout se přidávání soli, která by mohla dráždit slinivku. Místo soli můžeme použít čerstvé bylinky, které pokrmu dodají přirozenou chuť.
Pro zpestření jídelníčku lze připravit také tvarohový dezert s vařenou mrkví. Mrkev uvaříme doměkka a rozmixujeme na jemné pyré. Smícháme s netučným tvarohem a přidáme kapku vanilkového extraktu. Mrkev obsahuje vlákninu v dobře stravitelné formě a beta-karoten, který podporuje imunitní systém. Tento dezert je vhodný i jako dopolední svačina.
Velmi šetrnou variantou je také tvarohová kaše připravená z netučného tvarohu a ovesných vloček. Vločky předem namočíme do vlažné vody, aby změkly. Poté je smícháme s tvarohem a můžeme lehce přihřát. Ovesné vločky jsou zdrojem komplexních sacharidů, které se pomalu vstřebávají a nezatěžují tak slinivku nárazovým přísunem energie. Do kaše můžeme přidat trochu skořice, která nejen zpříjemní chuť, ale má také protizánětlivé účinky.
Pro letní období je osvěžující tvarohový krém s banánem. Zralý banán rozmačkáme vidličkou a důkladně promícháme s tvarohem. Banán přirozeně osladí pokrm a dodá mu krémovou konzistenci. Je důležité používat pouze zcela zralé banány, které jsou lépe stravitelné. Tento krém můžeme podávat samotný nebo na opečeném toastu.
Všechny tyto snídaňové varianty je vhodné konzumovat v menších porcích a v klidu. Při konzumaci je důležité důkladně žvýkat a jíst pomalu, aby nedocházelo k přetěžování trávicího systému. Snídani bychom měli připravovat z čerstvých a kvalitních surovin, které jsou v souladu s dietním režimem při onemocnění slinivky.
Správná strava je klíčem k uzdravení slinivky. Lehká a vyvážená jídla jsou jako lék pro naše tělo.
Zdeňka Procházková
Polévky šetrné ke slinivce
Při onemocnění slinivky břišní je důležité věnovat zvýšenou pozornost výběru vhodných polévek, které nezatíží tento citlivý orgán. Základem šetrných polévek jsou především zelenina, libové maso a jemné vývary bez přidaného tuku. Výbornou volbou je například mrkvová polévka připravená z mladé mrkve, kterou uvaříme do měkka a následně rozmixujeme s trochou vývaru. Do této polévky můžeme přidat také malé množství vařené rýže, která pomáhá zahustit polévku přirozeným způsobem.
Další vhodnou variantou je jemná bramborová polévka bez smažení a zahuštění jíškou. Brambory uvaříme společně s kořenovou zeleninou, následně rozmixujeme a dochutíme pouze trochou soli. Pro zjemnění můžeme přidat malé množství nízkotučného mléka nebo smetany do 12%. Velmi šetrná je také kuřecí polévka z prsních řízků, kterou připravíme bez kůže a viditelného tuku. Do vývaru přidáme mrkev, petržel, celer a jemné nudle nebo rýži.
Zeleninový vývar představuje základ mnoha dietních polévek. Připravíme ho z očištěné zeleniny, kterou vaříme na mírném ohni bez přidání oleje či másla. Výborná je kombinace mrkve, celeru, petržele a pórku. Po uvaření zeleninu buď ponecháme v polévce nakrájenou na malé kousky, nebo ji rozmixujeme do krémové konzistence. Pro zvýšení výživové hodnoty můžeme do polévky přidat vařené kuřecí maso nakrájené na velmi malé kousky.
Brokolicová krémová polévka je další možností, jak připravit chutnou polévku šetrnou ke slinivce. Brokolici uvaříme v lehkém vývaru, rozmixujeme a zjemníme trochou rýžového mléka. Důležité je vyvarovat se přidávání smetany s vysokým obsahem tuku a klasického zahuštění moukou. Místo toho můžeme použít rozvařenou bramboru nebo rýži.
Velmi oblíbená je také polévka z červené čočky, která je lehce stravitelná a bohatá na bílkoviny. Čočku vaříme s mrkví a celerem do měkka, následně rozmixujeme do hladka. Dochutíme trochou soli a případně přidáme najemno nakrájenou pažitku. Při přípravě všech polévek je zásadní vynechat smažení cibulky či zeleniny na tuku, vyvarovat se používání bujónů a kořenících směsí s glutamátem.
Cuketo-bramborová polévka představuje další šetrnou variantu. Mladé cukety společně s bramborami uvaříme do měkka, rozmixujeme a ochutíme bylinkami jako je bazalka nebo petržel. Tato polévka je velmi jemná a snadno stravitelná. Pro zpestření jídelníčku můžeme připravit také jemnou dýňovou polévku, kterou uvaříme z dýně Hokaido společně s bramborou a mrkví. Po rozmixování získáme krémovou konzistenci bez nutnosti přidávání zahušťovadel.

Lehká hlavní jídla z drůbežího masa
Drůbeží maso je ideální volbou pro pacienty se zdravotními problémy slinivky břišní, jelikož je lehce stravitelné a obsahuje kvalitní bílkoviny. Při přípravě pokrmů ze slinivkové diety je důležité volit šetrné tepelné úpravy, jako je vaření, dušení nebo pečení bez tuku. Kuřecí prsa můžeme připravit například tak, že je naklepeme, lehce osolíme a obalíme v kukuřičné mouce. Následně je opečeme na minimálním množství kvalitního rostlinného oleje. Jako přílohu zvolíme vařenou rýži nebo bramborovou kaši připravenou s nízkotučným mlékem.
Velmi oblíbeným receptem je dušené kuřecí na zelenině. Maso nakrájíme na menší kousky, které zprudka opečeme na kapce oleje. Přidáme jemně nakrájenou mrkev, petržel a celer, které předem krátce povaříme, aby byly měkčí. Vše podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Na závěr můžeme přidat trochu sójové smetany pro zjemnění. Tento pokrm je velmi šetrný k trávicímu systému a přitom chutný.
Krůtí maso je další výbornou alternativou pro pacienty se slinivkou. Můžeme z něj připravit například jemné krůtí nudličky. Maso nakrájíme na tenké proužky, které krátce orestujeme na pánvi. Přidáme vařenou mrkev nakrájenou na jemné proužky a dochutíme bylinkami, především petrželkou a pažitkou. Výborně se hodí s rýží nebo s vařenými bramborami.
Pro zpestření jídelníčku lze připravit také lehký drůbeží nákyp. Uvaříme kuřecí nebo krůtí maso, které jemně nameleme. Smícháme s uvařenou rýží, přidáme trochu nízkotučného mléka, bílek a špetku soli. Vše zapečeme v troubě do zlatova. Tento pokrm je velmi vhodný i pro pacienty v akutní fázi pankreatitidy.
Další možností je příprava jemné drůbeží polévky s rýží. Do vývaru z kuřecích prsou přidáme vařenou rýži, jemně nakrájenou mrkev a kousky masa. Polévku necháme provařit a na závěr ochutíme čerstvou petrželkou. Je důležité vyvarovat se přidávání velkého množství koření a zejména ostrých ingrediencí.
Kuřecí roláda připravená v páře je rovněž vynikající volbou. Kuřecí prsa naklepeme, naplníme vařenou mrkví a celeru, zarolujeme a převážeme kuchyňským provázkem. Vaříme v páře dokud není maso měkké. Podáváme s vařenou rýží nebo bramborovou kaší. Tento pokrm je nejen chutný, ale také velmi dobře stravitelný a šetrný ke slinivce.
Pro variety můžeme připravit také jemné kuřecí placičky. Mleté kuřecí maso smícháme s vařenou rýží, přidáme trochu strouhaného jabla pro šťavnatost, bílek a špetku soli. Tvarujeme malé placičky, které pečeme v troubě bez tuku. Tento pokrm je ideální pro večeři, kdy potřebujeme lehké a dobře stravitelné jídlo.
Dušená zelenina jako příloha
Dušená zelenina představuje ideální přílohu pro pacienty s onemocněním slinivky břišní, jelikož je lehce stravitelná a šetrná k trávicímu systému. Při přípravě dušené zeleniny je důležité vybírat druhy, které nezpůsobují nadýmání a jsou dobře snášeny při pankreatické dietě. Nejvhodnější jsou mrkev, petržel, celer, mladá kedlubna, špenát a mladá cuketa. Tyto druhy zeleniny obsahují důležité vitamíny a minerály, které podporují celkové zdraví organismu.
Vhodné potraviny | Nevhodné potraviny |
---|---|
Vařená rýže | Smažená jídla |
Vařené brambory | Tučná masa |
Libové kuřecí maso | Alkohol |
Dušená zelenina | Káva |
Netučný jogurt | Kořeněná jídla |
Při přípravě dušené zeleniny jako přílohy začínáme tím, že zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na menší, stejnoměrné kousky. Je důležité, aby byly všechny části přibližně stejně velké, což zajistí rovnoměrné provaření. Na přípravu používáme kvalitní nerezový nebo smaltovaný hrnec s silnějším dnem. Do hrnce vložíme malé množství rostlinného oleje, ideálně řepkového nebo slunečnicového, který je vhodný pro pankreatickou dietu.
Na mírném ohni necháme olej rozpálit a přidáme nakrájenou zeleninu. Krátce orestujeme, aby zelenina získala jemnou chuť, ale není nutné ji výrazně opékat. Následně podlijeme malým množstvím vody nebo zeleninového vývaru bez glutamátů. Množství tekutiny by mělo být minimální, pouze tak, aby se zelenina nepřipálila - přibližně do výšky jednoho centimetru. Dušení probíhá pod pokličkou na mírném ohni, což zachovává maximum živin.
Doba dušení závisí na typu zeleniny a velikosti nakrájených kousků, obvykle se pohybuje mezi 10-20 minutami. Je důležité zeleninu nepřevařit, měla by zůstat mírně křupavá, ale dostatečně měkká pro snadné trávení. Během dušení můžeme zeleninu jemně ochutit solí, ale velmi střídmě, jelikož nadměrný příjem soli není při onemocnění slinivky vhodný. Pro zvýraznění chuti lze přidat trochu čerstvých bylinek, například petrželku nebo pažitku, ale až na konci přípravy.
Po změknutí zeleniny slijeme přebytečnou tekutinu, kterou můžeme využít jako základ pro přípravu polévky vhodné při pankreatické dietě. Hotovou dušenou zeleninu servírujeme jako přílohu k libovému masu nebo rybě. Je možné ji také podávat samostatně jako lehký oběd nebo večeři. Důležité je servírovat zeleninu vlažnou, nikoliv horkou, aby nedráždila trávicí systém.

Pro zvýšení výživové hodnoty můžeme různé druhy zeleniny kombinovat, vždy však s ohledem na individuální snášenlivost. Například mrkev s petrželí vytvoří harmonickou chuťovou kombinaci bohatou na betakaroten a vitamin C. Dušená zelenina připravená tímto způsobem představuje nejen zdravou, ale i chutnou součást jídelníčku při onemocnění slinivky břišní.
Recepty z libového masa a ryb
Při onemocnění slinivky břišní je důležité volit vhodné recepty z libového masa a ryb, které jsou šetrné k trávicímu systému. Ideální je začít s přípravou jemně vařeného kuřecího masa, které můžeme připravit jako vývar s dobře uvařenou rýží nebo jemnými nudlemi. Maso vždy důkladně očistíme, odstraníme kůži a viditelný tuk, nakrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě do měkka.
Velmi oblíbenou variantou je dušené krůtí prso na bylinkách. Maso nejprve zlehka osolíme, potřeme trochou olivového oleje a dusíme s čerstvým tymiánem a rozmarýnem. Podléváme pouze vodou nebo vývarem, nikdy nepřidáváme smetanu ani tučné omáčky. Jako přílohu volíme vařené brambory nebo rýži, které jsou pro nemocnou slinivku ideální.
Z rybího masa je výborný filet z tresky nebo štiky připravený v páře. Rybu očistíme, nakrájíme na porce a vaříme v páře přibližně 15 minut. Ochutit můžeme trochou citrónové šťávy a bylinkami. Tento způsob přípravy zachovává všechny důležité živiny a přitom je velmi šetrný k trávení.
Pro zpestření jídelníčku lze připravit také králičí maso, které patří mezi nejlépe stravitelné druhy. Králíka vaříme ve vodě s kořenovou zeleninou, až je maso měkké. Vývar můžeme následně použít jako základ pro přípravu lehké polévky s rýží nebo jemnými nudlemi. Maso podáváme nakrájené na menší kousky s vařenou zeleninou nebo bramborovou kaší.
Telecí maso je další vhodnou volbou pro dietu při onemocnění slinivky. Připravujeme ho jako jemný přírodní řízek bez strouhankové kůrky. Maso naklepeme, zlehka osolíme a opečeme na minimálním množství kvalitního rostlinného oleje. Podáváme s vařeným bramborem nebo dušenou rýží.
Při přípravě pokrmů je zásadní vyvarovat se smažení a používání velkého množství tuku. Místo toho využíváme šetrnější metody jako vaření, dušení nebo přípravu v páře. Veškeré maso by mělo být libové, bez viditelného tuku a kůže. Důležité je také dbát na správnou tepelnou úpravu - maso nesmí být nedovařené ani připálené.
Pro zvýšení chutnosti pokrmů můžeme používat čerstvé bylinky jako petrželku, pažitku, bazalku nebo tymián. Vyhýbáme se však ostrému koření, česneku a cibuli, které by mohly dráždit slinivku. Porce by měly být menší a jídlo je třeba důkladně rozkousat. Všechny pokrmy servírujeme vlažné, nikdy ne příliš horké nebo studené, což by mohlo způsobit podráždění slinivky.
Zdravé svačiny a dezerty při pankreatitidě
Při onemocnění slinivky břišní je důležité věnovat pozornost nejen hlavním jídlům, ale také svačinám a dezertům, které jsou nedílnou součástí každodenního stravování. Vhodně zvolené svačiny pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a předcházejí přetížení slinivky. Mezi osvědčené svačiny patří především jemně strouhaná jablka s trochou skořice, která můžeme doplnit několika piškoty. Jablka obsahují pektin, který příznivě působí na trávicí systém a nezatěžuje slinivku.
Výbornou volbou je také domácí tvarohová pomazánka připravená z nízkotučného tvarohu, který rozmícháme s trochou mléka a přidáme najemno nakrájenou pažitku. Tvaroh je bohatým zdrojem bílkovin a současně nezatěžuje trávicí systém. Tuto pomazánku mažeme na bílé pečivo nebo křehké knäckebroty.
Pro uspokojení mlsné chuti lze připravit lehký banánový dezert. Rozmačkaný zralý banán smícháme s bílým jogurtem a přidáme trochu medu. Banány jsou při pankreatitidě povolené v menším množství a v dobře zralém stavu. Další variantou je rýžový nákyp s jablky, který připravíme z uvařené rýže, vajec, mléka a strouhaných jablek. Důležité je vyhnout se přidávání velkého množství cukru a tuku.
V případě, že máme chuť na něco sladkého, můžeme si připravit domácí piškotový dezert. Piškoty namočíme v neslazeném ovocném čaji a prokládáme je tvarohovým krémem připraveným z nízkotučného tvarohu a jogurtu. Pro zpestření můžeme přidat trochu vanilkového extraktu nebo několik kapek citronové šťávy.
Vhodnou svačinou jsou také vařené brambory ve slupce, které necháme vychladnout a konzumujeme s trochou cottage sýra nebo nízkotučného tvarohu. Brambory jsou lehce stravitelné a poskytují organizmu potřebnou energii. V období, kdy se cítíme lépe, můžeme připravit lehký jablečný kompot bez cukru, který vaříme pouze s trochou skořice a několika hřebíčky.
Pro horké letní dny je osvěžující domácí ovocné smoothie připravené z rozmixovaného melounu, který představuje výborný zdroj tekutin a minerálů. Meloun je třeba konzumovat v menších porcích a vždy čerstvě připravený. Jako alternativu můžeme zvolit domácí ovocný sorbet z rozmixovaných zmrazených jahod nebo borůvek, které jsou při pankreatitidě dobře snášeny.

Důležité je pamatovat na pravidelnost v jídle a nepřekračovat doporučené porce. Svačiny by měly být lehké, nepříliš objemné a konzumované v klidu. Veškeré dezerty a svačiny je nutné připravovat z čerstvých a kvalitních surovin, vyhnout se polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám. V případě jakýchkoliv pochybností je vhodné konzultovat výběr potravin s ošetřujícím lékařem nebo nutričním terapeutem.
Tipy na přípravu jídel bez tuku
Příprava jídel bez tuku vyžaduje specifický přístup, zejména pokud dodržujete dietu při onemocnění slinivky břišní. Základem je používání správných kuchyňských technik a vhodných ingrediencí, které nezatěžují trávicí systém. Místo klasického smažení na oleji je vhodnější využívat vaření v páře, které zachovává nutriční hodnoty potravin a nevyžaduje přidání tuku. Při přípravě masa je důležité volit libové části a před tepelnou úpravou odstranit veškerý viditelný tuk.
Výbornou alternativou je pečení v troubě na pečicím papíru nebo v speciálním rukávu. Maso se může připravovat také ve vlastní šťávě, což mu dodá přirozenou chuť bez nutnosti přidávat olej či máslo. Pro zvýraznění chuti lze použít bylinky jako rozmarýn, tymián nebo bazalku, které dodají pokrmu výraznou chuť bez nutnosti přidávat tuk.
Při přípravě zeleniny je nejlepší volit dušení v malém množství vody nebo vaření v páře. Zelenina si tak zachová svoji barvu, texturu a především důležité vitamíny a minerály. Pro ochucení můžete použít čerstvé bylinky, citronovou šťávu nebo kvalitní ocet balsamico. Vyhýbejte se restování na oleji a smažení, které by mohlo dráždit slinivku.
Pro přípravu polévek je základem vývar z libového masa nebo zeleninový vývar bez přidaného tuku. Polévku lze zahustit rozmixovanou zeleninou nebo bramborami místo jíšky. Důležité je vybírat čerstvé a kvalitní suroviny, které dodají pokrmu přirozenou chuť. Pro zjemnění můžete použít nízkotučné mléko nebo rostlinné alternativy jako rýžové mléko.
Při pečení moučníků lze nahradit klasické máslo jablečným pyré nebo rozmačkanými banány. Tyto alternativy dodají moučníkům vláčnost a přirozenou sladkost. Pro přípravu těsta je vhodné používat celozrnnou mouku, která obsahuje více vlákniny a má nižší glykemický index.
Důležitou součástí přípravy jídel bez tuku je také správné načasování a plánování. Připravujte si jídlo v menších porcích několikrát denně, aby nedocházelo k přetěžování slinivky. Vhodné je také používat kvalitní nepřilnavé nádobí, které nevyžaduje přidání tuku při vaření.
Pro ochucení pokrmů lze využívat různé druhy koření a bylinek, které dodají jídlu chuť bez nutnosti přidávat tuk. Výborně se hodí například kmín, koriandr, kurkuma nebo zázvor, které navíc podporují trávení. Při přípravě omáček můžete místo smetany použít vývar zahuštěný rozmixovanou zeleninou nebo bramborami.
Nezapomínejte na správnou úpravu příloh. Rýži, těstoviny nebo brambory vařte v neosolené vodě bez přidání tuku. Po uvaření můžete přílohy ochutit bylinkami nebo kvalitním vývarem. Vyhněte se smažení příloh a raději volte lehčí způsoby úpravy jako vaření nebo pečení v troubě bez tuku.
Vhodné způsoby tepelné úpravy pokrmů
Při onemocnění slinivky břišní je naprosto zásadní věnovat pozornost správné tepelné úpravě pokrmů. Nejvhodnějším způsobem je vaření ve vodě nebo v páře, které zachovává nutriční hodnoty potravin a zároveň je nejšetrnější pro trávicí systém. Při vaření ve vodě je důležité používat minimální množství soli a vyvarovat se přidávání velkého množství koření, které by mohlo dráždit slinivku.
Dušení představuje další výbornou metodu přípravy jídel, zejména pokud se jedná o zeleninu nebo libové maso. Při dušení používáme jen malé množství kvalitního rostlinného oleje, ideálně řepkového nebo olivového, a podléváme vodou nebo vývarem. Maso i zelenina si tak zachovají svou šťavnatost a jsou lépe stravitelné.
Pečení v troubě je také přijatelné, ale pouze za určitých podmínek. Je nutné péct při nižších teplotách (do 180 °C) a používat pečicí papír nebo nádoby s nepřilnavým povrchem, abychom minimalizovali použití tuku. Vhodné je péct v alobalu nebo pečicím sáčku, což zamezí vysušování pokrmu a není potřeba přidávat další tuk.
Vaření v páře je obzvláště vhodné pro přípravu ryb, drůbeže a zeleniny. Tato metoda zachovává maximum vitaminů a minerálů, přičemž nevyžaduje žádný přidaný tuk. Pokrmy připravené v páře jsou lehce stravitelné a nezatěžují slinivku. Pro zvýraznění chuti můžeme použít čerstvé bylinky, které jsou obecně dobře tolerovány.
Zcela nevhodné jsou smažení a grilování, při kterých vznikají škodlivé látky a pokrmy obsahují nadměrné množství tuku. Tyto metody významně zatěžují trávicí systém a mohou vyvolat akutní zhoršení stavu slinivky. Stejně tak je třeba se vyvarovat fritování a přípravě pokrmů na přepáleném tuku.
Při přípravě masa je důležité odstranit veškerý viditelný tuk a kůži. Maso by mělo být libové a před tepelnou úpravou důkladně očištěné. Ideální je používat teflonové nádobí nebo nádobí s keramickým povrchem, které umožňuje přípravu pokrmů s minimem tuku.

Pro zahušťování omáček a polévek je vhodné používat světlou jíšku připravenou z rostlinného oleje a hladké mouky, případně zahustit rozmixovanou zeleninou nebo bramborami. Vyvarujeme se používání smetany a másla. Pokrmy by měly být připravovány čerstvé a servírovány v přiměřené teplotě, ne příliš horké ani studené.
Při tepelné úpravě je také důležité dbát na správnou konzistenci pokrmů. Všechny suroviny by měly být dobře uvařené a měkké, aby jejich trávení nezatěžovalo slinivku. Zeleninu je vhodné vařit do měkka, ale ne rozvařit, aby si zachovala nutriční hodnoty. Důležité je také jídlo důkladně rozkousat a nejíst ve spěchu, což významně napomáhá správnému trávení.
Publikováno: 25. 06. 2025
Kategorie: Zdraví