Zásobte spíž na zimu: Lahodné lečo, které vás zahřeje
Klasické lečo na zimu
Lečo je stálicí českých spíží a jeho příprava na zimu je oblíbeným rituálem konce léta. Základní ingredience jako paprika, rajčata a cibule se dají různě kombinovat a dochucovat podle vaší chuti. Důležité je vybrat kvalitní a zralou zeleninu, která dodá leču tu správnou chuť. Papriku a cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata spaříme a oloupeme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme papriku a dusíme do změknutí. Poté přidáme rajčata, sůl, pepř a koření dle chuti (např. mletou papriku, chilli, majoránku). Vše dusíme doměkka a nakonec můžeme přidat i klobásu nebo uzené maso. Hotové lečo plníme do sklenic, které jsme předem vysterilizovali. Sklenice důkladně uzavřeme a sterilujeme ve vodní lázni po dobu 20 minut. Po sterilaci sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takto připravené lečo na zimu si uchová svou chuť a vůni po dlouhou dobu. Můžete si ho vychutnat jako teplý hlavní chod s pečivem, přílohu k masu nebo jen tak samotné.
Ingredience pro lahodné lečo
Naše babičky by neměly lečo na zimu chybět! A není se čemu divit, vždyť je to taková dobrota! A co je na něm nejlepší? Že si ho můžete připravit z čerstvé zeleniny, kterou si vypěstujete na zahrádce, nebo ji koupíte na farmářských trzích. A jaké ingredience budete pro tohle lahodné "zakonzervované léto" potřebovat?
Základem jsou samozřejmě zralá rajčata, a to pěkně ve velkém množství. Dodají leču tu správnou sladkokyselou chuť a krásně červenou barvu. Dále nesmí chybět paprika, nejlépe kombinace červené a žluté pro barevnost a sladší chuť. Cibule je nezbytná pro specifické aroma a pikantní říz dodá česnek. A kam by se poděla uzenina? Klobása, slanina nebo špekáček, to už je na vašich preferencích. Nezapomeňte na sůl, pepř a sladkou papriku, které dodají leču ten správný šmrnc. A pokud máte rádi pálivé, přidejte chilli papričku.
Postup přípravy krok za krokem
Nejdříve si připravte všechny ingredience: 2 kg cibule, 2 kg paprik (ideálně mix barev), 2 kg rajčat, 1 kg feferonek (množství upravte dle chuti), 500 ml oleje, 200 g cukru, 100 ml octa, sůl a pepř dle chuti. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Feferonky zbavte stopek a nasekejte najemno (použijte rukavice!). V hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte papriky a feferonky a za občasného míchání restujte asi 15 minut. Poté vmíchejte rajčata, cukr, ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud lečo nezhoustne. Během vaření občas promíchejte. Hotové lečo ihned plňte do čistých, sterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru. Nechte je takto vychladnout, čímž se samy zavakuojí. Uskladněte na chladném a tmavém místě.
Lečo, to není jen tak ledajaká bašta. To je vzpomínka na léto, na slunce zralá rajčata a papriky, na vůni cibule smažené na sádle. A když se do toho přidá špetka cukru a kmínu, tak to je teprve ta pravá symfonie chutí, co zahřeje na duši i v tom nejkrutějším mrazu.
Božena Koubková
Sterilizace sklenic na lečo
Sterilizace sklenic je klíčová pro dlouhodobé uchování vašeho lahodného leča na zimu. Nikdo nechce, aby se mu celá ta práce zkazila kvůli špatně sterilizovaným sklenicím. Jak na to? Existuje několik osvědčených metod. Nejoblíbenější je sterilizace teplem. Sklenice i víčka důkladně umyjte v horké vodě s jarem. Poté je můžete sterilizovat v troubě. Nahřejte troubu na 100 °C a vlhké sklenice postavte dnem vzhůru na plech. Víčka povařte v hrnci s vodou po dobu 10 minut. Nechte sklenice i víčka v troubě, dokud úplně nevyschnou. Další možností je sterilizace v myčce na nádobí. Zvolte program s teplotou alespoň 70 °C a nechte proběhnout celý cyklus. Sklenice i víčka vkládejte do myčky vždy čisté. Po sterilizaci je důležité s horkými sklenicemi manipulovat opatrně a plnit je horkým lečem. Ihned po naplnění sklenice zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Takto je nechte vychladnout, čímž se vytvoří podtlak, který pomůže k dlouhodobé konzervaci vašeho leča.
Zavařování leča pro dlouhou trvanlivost
Lečo patří mezi stálice českých spíží a jeho příprava na zimu je skvělým způsobem, jak si užít chuť léta i v chladnějších měsících. Zavařování leča není nic složitého a s naším návodem to zvládne i úplný začátečník.
Vlastnost | Zavařování v hrnci | Zavařování v troubě |
---|---|---|
Doba přípravy | cca 60 minut | cca 90 minut |
Náročnost | Střední | Nízká |
Množství sklenic | 4-6 sklenic (0,7l) | 6-8 sklenic (0,7l) |
Nejdříve si připravíme suroviny. Na klasické lečo budeme potřebovat: 1 kg cibule, 1 kg paprik, 1 kg rajčat, olej, sůl, cukr a mletou papriku. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji dozlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájenou papriku a rajčata. Vše společně dusíme doměkka. Nakonec dochutíme solí, cukrem a mletou paprikou dle chuti.
Ještě horké lečo plníme do čistých sklenic, které jsme předem vysterilizovali. Sklenice plníme až po okraj a důkladně uzavřeme víčky. Naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Tím se víčka zavaří a lečo nám vydrží až do zimy.
Pro delší trvanlivost můžeme lečo zavařit i v horkovzdušné troubě. Sklenice naskládáme do pekáče s vodou a zavařujeme při 100 °C po dobu 30 minut. Po zavaření necháme sklenice vychladnout v troubě.
Ať už zvolíte jakýkoliv způsob zavařování, domácí lečo vám bude chutnat mnohem lépe než to kupované. Navíc budete mít jistotu, že neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva.
Tipy pro dokonalé lečo na zimu
Lečo patří mezi stálice českých spíží a není divu – je lahodné, všestranné a jeho příprava je překvapivě snadná. Abyste si ale i v zimě mohli pochutnat na leču, které chutná jako z babiččiny zahrádky, je potřeba dodržet pár osvědčených tipů. Základem je samozřejmě kvalitní surovina. Vybírejte zralá, ale pevná rajčata, papriky s pevnou dužinou a cibuli, která není nažloutlá. Co se týče poměru surovin, neexistuje žádný dogma. Někdo má rád lečo rajčatovější, jiný zase dává přednost paprice. Obecně se ale doporučuje poměr 2:1:1 (rajčata:paprika:cibule).
Důležitý je i správný postup. Cibuli zpěníme dozlatova, přidáme papriku a chvíli restujeme. Poté přidáme rajčata, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí. Pokud chcete lečo pikantnější, přidejte chilli papričku nebo špetku pálivé papriky. Hotové lečo plníme do čistých sklenic, které jsme předem sterilizovali. Sklenice plníme až po okraj a důkladně uzavřeme víčkem. Poté je sterilujeme ve vodní lázni po dobu 20 minut. Správně připravené lečo vydrží ve spíži klidně i rok.
Lečo na zimu si můžete upravit podle své chuti. Můžete přidat další zeleninu, jako je cuketa, lilek nebo mrkev. Skvěle se hodí i bylinky, například tymián, oregano nebo bazalka. Fantazii se meze nekladou!
Variace receptu na lečo
Lečo patří mezi nejoblíbenější způsoby, jak si uchovat chuť léta i na zimu. Jeho příprava je snadná a variabilní, záleží jen na vaší chuti a fantazii. Základní recept na lečo na zimu obsahuje papriky, rajčata, cibuli a koření. Můžete ale experimentovat s různými druhy paprik, přidat feferonky pro pálivější chuť, lišky pro zemitější aroma nebo cuketu pro jemnější chuť.
Při přípravě leča na zimu je důležité dbát na sterilizaci sklenic. Sklenice důkladně umyjte a sterilizujte horkou vodou nebo v troubě. Lečo plňte do sklenic ještě horké a ihned uzavřete víčky. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takto připravené lečo vám vydrží ve spíži až do zimy.
Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu nebo si recept upravíte podle své chuti, lečo na zimu vám zaručeně připomene teplé letní dny.
Skladování leča na zimu
Lečo je skvělá pochoutka, kterou si můžeme vychutnávat po celý rok. Správně uskladněné lečo na zimu nám připomene chuť léta i v chladných měsících. Jak ale na to, abychom si tuto dobrotu uchovali co nejdéle čerstvou a plnou chuti?
Základem je perfektní sterilizace sklenic. Před naplněním je důkladně umyjte horkou vodou a saponátem a následně sterilizujte v troubě nebo horkou párou. Stejně důležité je i správné uzavření sklenic. Víčka by měla být nová a nepoškozená.
Po naplnění sklenic horkým lečem je ihned uzavřete a otočte dnem vzhůru. Takto je nechte vychladnout, čímž se vytvoří podtlak, který zaručí delší trvanlivost. Sklenice s lečem skladujte na temném, chladném a suchém místě. Ideální je spíž, sklep nebo chladnější komora.
Důležitá je také správná příprava leča na zimu. Používejte čerstvé a kvalitní suroviny. Papriky a rajčata by měly být zralé a bez známek poškození. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Lečo vařte do změknutí zeleniny, ale ne příliš dlouho, aby se nerozvařila. Hotové lečo ihned plňte do připravených sklenic.
Dodržováním těchto jednoduchých tipů si můžete vychutnat lahodné domácí lečo i v zimních měsících.
Lečo na zimu jako dárek
Lečo patří mezi oblíbené pochoutky, které si rádi vychutnáváme po celý rok. A co teprve domácí lečo na zimu, které nám připomene chuť léta i v chladných měsících? Takový dárek z kuchyně potěší každého gurmána. Příprava leča na zimu není složitá a zvládne ji i začátečník. Základem je kvalitní zelenina – zralá rajčata, paprika, cibule a slanina. Chuť leča můžeme ozvláštnit přidáním chilli papriček, česneku nebo majoránky. Důležité je zeleninu důkladně očistit a nakrájet na kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme dozlatova. Poté přidáme cibuli a restujeme do sklovata. Následuje paprika, kterou krátce orestujeme spolu s cibulí. Nakonec přidáme nakrájená rajčata a dusíme doměkka. Hotové lečo plníme do sklenic, které jsme předem sterilizovali. Sklenice důkladně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme je vychladnout při pokojové teplotě. Domácí lečo na zimu je skvělým dárkem pro rodinu a přátele. Potěší nejen lahodnou chutí, ale také vzpomínkou na letní dny.
Recepty s lečem na zimu
Lečo patří mezi stálice českých spíží. Jeho příprava je snadná a chuť neodolatelná. Základ tvoří cibule, paprika a rajčata, ale fantazii se meze nekladou. Přidejte pikantní klobásu, uzený bůček, žampiony nebo lilky a vytvořte si vlastní variaci. Důležité je vybrat kvalitní suroviny, ideálně z lokálních zdrojů. Papriky volte masité a šťavnaté, rajčata zralá a sladká.
Než se pustíte do vaření, připravte si dostatek sklenic na zavařování. Ty důkladně umyjte a sterilizujte, aby se vám lečo nekazilo. Horké lečo plňte do sklenic až po okraj a pevně uzavřete víčkem. Poté zavařujte při teplotě 80-90 °C po dobu 20-30 minut.
Lečo na zimu se skvěle hodí jako rychlá večeře, příloha k masu nebo základ do polévek a omáček. Vyzkoušejte ho přidat do těstovin, rizota nebo zapečených brambor. S lečem na zimu budete mít vždy po ruce chutné a zdravé jídlo.
Publikováno: 16. 07. 2024
Kategorie: jídlo a pití